Skoči na glavno vsebino

V skupini »Sončki« izvajamo Unicefov projekt Punčka iz cunj. Projekt je nastal po italijanskem vzoru, danes pa se uspešno izvaja v številnih evropskih državah. UNICEF Slovenija ga izvaja od leta 2003.

Temeljni namen projekta je zbiranje sredstev za UNICEF-ov program cepljenja otrok v državah v razvoju proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). Odločili smo se izdelati punčko iz blaga, ji zagotovili nov dom, otroku v državah v razvoju pa priložnost za zdravo življenje. Prav zato je nosilni slogan projekta Posvoji punčko in reši otroka.

Projekt smo pričeli tako, da smo se z otroki dogovorili ali bomo sešili punčko ali fantka. Odločili so se za punčko. Izbrali so ji barvo oči, barvo in dolžino las, obleko in druge podrobnosti. Prav tako smo skupaj izbrali ime in ji naredili osebno izkaznico. Med veliko predlogi imen jim je bilo najbolj všeč ime Jožica.

Ko je bila punčka Jožica sešita, so jo otroci narisali. V projekt smo vključili tudi starše otrok. Prosili sva jih, da skupaj z otroki naredijo »domačo nalogo, katere namen je bil, da starši z otroki spregovorijo o vrednotah sveta ter položaju otrok v Sloveniji in svetu. Vsak otrok je doma med pogovorom s starši narisal risbo in svet, v katerem si želi, da bi naša Unicefova punčka Jožica živela. Nastale so raznolike risbice. Vse so bile čudovite in vsaka je imela svojo zgodbo. Otroci so v vrtcu z veseljem pripovedovali o svetu, ki so ga narisali za našo punčko Jožico.

Za zaključek projekta smo naredili razstavo z risbicami, ki so nastale v času projekta. Punčka Jožica pa bo z nami uživala še naprej, na vsakem koraku, vse do konca šolskega leta.

Vzgojiteljica Petra Meznarič

Dostopnost