Skoči na glavno vsebino

Namen projekta Medimedo je pomagati otrokom pri premagovanju strahu pred zdravniki in zdravniškimi pripomočki ter jim hkrati približati človeško telo in njegovo delovanje. Otroci v vrtcih se s pomočjo študentov medicine preizkusijo v vlogi »zdravnika« in oskrbijo svoje plišaste igrače. Vrtec Najdihojca je v tem projektu v preteklosti že sodeloval. Ker so bili otroci nad njim navdušeni, smo se odločili, da ga bomo izpeljali tudi v tem šolskem letu.

Zaradi izrednih epidemioloških razmer tokrat nismo  sodelovali s študenti medicine, ampak smo vzgojiteljice same pripravile zanimive in poučne dejavnosti. Upoštevali smo vsa priporočila NIJZ-ja, zato so dejavnosti potekale v »mehurčkih« – po posameznih skupinah.

Pripravili smo medicinski laboratorij z mikroskopom in vsemi potrebnimi pripomočki, kjer so otroci opazovali povečano kapljico krvi, strukturo lasu in objektov, ki so premajhni, da bi jih lahko videli s prostim očesom. Poleg laboratorija smo izdelali tudi rentgen s čisto pravimi posnetki kosti in zobozdravstveno ordinacijo. Preko eksperimenta so otroci spoznali in opazovali človeška pljuča ter kaj se z njimi dogaja med dihanjem. Seznanili so se s posameznimi notranjimi organi in jih razvrstili na ustrezne dele modela človeškega telesa. Všeč jim je bil tudi zdravniški plašč ter stetoskop, s pomočjo katerega so lahko poslušali bitje srca. Za igro so imeli na voljo različne povoje, obliže, injekcije, zaščitno opremo in pripomočke za prvo pomoč. V improvizirani sprejemni pisarni so »pisali« recepte za zdravila.

Otroci so se tako preko igre seznanili z delom zdravstvenega osebja, spoznali so potek zdravstvene oskrbe in pravila obnašanja pri zdravniku. Pri dejavnostih so aktivno sodelovali in bili zelo radovedni ter na sproščen način premagovali strah pred zdravniškimi pregledi.

Dostopnost