Skoči na glavno vsebino

V letošnjem šolskem letu smo v skupini Zvezdice za prednostno nalogo skupine izbrali temo Potujemo po svetu, saj so otroci pokazali interes za raziskovanje širšega sveta.

Tako smo si izdelali potne liste, kovčke, letalo in se podali na pot. Vsako potovanje se je pričelo na letališču, kjer so otroci preverili potne liste, letalske karte in prtljago na rentgenskem senzorju. Nato so se vkrcali na letalo in se odpeljali do določene države oziroma kontinenta, kjer sva jim s fotografijami predstavili značilnosti posamezne države.

V Italiji so si ogledali Rim, Kolosej, Piso in Benetke ter se seznanili z njihovo tradicionalno hrano in zastavo. Nato so iz kock sestavili Kolosej, iz odpadne embalaže so izdelali pizzo, poševni stolp v Pisi, s testeninami pa so oblepili maketo Italije.

V Španiji sva jim predstavili tradicionalni ples flamenko, kastanjete, zastavo in Gaudijev park v Barceloni. Tudi sami so izdelali svoj mozaik.

Na potovanju po Franciji so si ogledali Eifflov stolp, ki so ga tudi narisali. Ugotovili so, da je Francija znana po kulturi, modi in po zelo dobri hrani.

Naše potovanje se je nadaljevalo v Afriki. Ogledali smo si kratki film, v katerem je bilo prikazano, da v Afriki živi večina ljudi s temnejšo poltjo. Spoznali so, da imajo ljudje težave zaradi lakote, pomanjkanja zdravil, bolnišnic, vode in šol. Prikazana so bila tudi različna okolja: džungla, savana, puščava ter živali, ki v njih prebivajo. Slikali so žirafe ter izrezovali zebre in kače. Poslušali so pravljice o afriških živalih: Juri Muri v Afriki, Tigrček se noče umivati…

Nazadnje pa smo se odpravili še na najmanjšo celino – Avstralijo. V prikazanem filmčku so otroci videli glavno mesto Canberro, največje mesto Sidney in opero v njem. Spoznali so, da v Avstraliji živijo kenguruji, koale, emuji in kljunaši. Ogledali smo si fotografije avstralskih domorodcev – aboriginov. Izdelali smo si njihov pripomoček za lov – bumerang in njihovo tradicionalno glasbilo – didgeridoo.

Ob koncu smo ugotovili, da je bilo naše potovanje prekratko, saj nismo uspeli obiskati vseh kontinentov, vendar so otroci pridobili veliko novih spoznanj in izkušenj.

Vzgojiteljica Mateja Sajko

 

Dostopnost