Kot vsako leto, smo tudi letos vse skupine vrtca sodelovale v projektu Zdravje v vrtcu.

Rdeča nit letošnjega šolskega leta je bila: Počutim se dobro.  Vse skupine smo se trudile, da smo rdečo nit iz dneva v dan uresničevale. Velik poudarek mnogih dejavnosti smo posvetili čustvom. Čez vse leto smo tudi poudarjali, da ni nič narobe, če smo kdaj žalostni, zaskrbljeni ali jezni. Vedno smo poskušali poiskati rešitev – kaj lahko storimo, da izboljšamo svoje počutje in kako lahko pomagamo drugim.

Velikokrat smo uporabili simbolno igro in zaigrali različne čustvene situacije ter se o njih pogovarjali. Po navadi smo isto situacijo zaigrali večkrat in prikazali različne odzive na njo. Ta tema je bila uspešno vpeljana v naš vsakdan skozi celo šolsko leto.

Kot vsako leto, nas je tudi letos obiskala zobozdravnica. Kar nekaj časa smo namenili temi ustne higiene. Iz le te smo vpeljali tudi temo zdrave prehrane. Pogovarjali smo se o tem kaj je zdravo in zakaj, kaj so vitamini in katera hrana jih vsebuje. Naredili smo  tudi prehransko piramido. Najprej skupno, potem pa so otroci oblikovali vsak svojo. Pogovorili smo se, da ni vedno dobro za nas samo tisto, kar imamo radi. Pripravili smo si sadno solato in spekli jabolčni zavitek. Starejši otroci pa so na vrtu vzgojili dišavnice in zelenjavo.

Ker se zavedamo pomena gibanja, smo vsak dan veliko časa namenili gibanju. Res imamo veliko srečo, da smo vrtec na podeželju in imamo ogromno prostora za gibanje. Z veseljem smo odšli na sprehod, opazovali naravo in se učili, kako jo bomo varovali. Svoje spretnosti smo razvijali tudi na igralih ter na travnati površini. Naučili smo se veliko skupinskih iger. Niti slabo vreme nam ni vzelo veselja do bivanja na prostem, saj imamo ob igralnicah pokrite terase, tako da smo lahko tudi v deževnih dneh na svežem zraku. Veliko smo se gibali v skupnem predprostoru, kjer smo si postavljali poligone, se igrali z obroči in žogami ter drugimi pripomočki. Več skupin je pripravilo tematski teden za gibanje. Udeležili smo se akcije Vseslovenski  množični tek, Simbioza giba ter  športno popoldne s starši. Nekaj načrtovanih športno gibalnih dejavnosti pa je zaradi epidemije odpadlo.
Spoznali smo tudi, da se je pred gibalnimi aktivnostmi  potrebno dobro ogreti, saj tako preprečimo poškodbe. Raziskovali smo, kaj se dogaja z našim telesom, kadar smo telesno dejavni (dihamo hitreje, postane nam vroče, se potimo…). Otroke smo opozarjali tudi na pomen preoblačenja, ko se spotimo.

Že pred epidemijo smo otroke navajali na pravilno umivanje rok in higieno kašlja ter kihanja, po ponovni vrnitvi v vrtec pa smo dali tem vsebinam še večji poudarek. Ogledali smo si posnetke in lutkovno predstavo o umivanju rok. Naredili smo poskuse z bleščicami in oljem, s katerimi smo prikazali pomen uporabe mila. Poskušali smo si umiti roke v stoječi vodi in nato v tekoči. Vsakodnevno smo otroke spodbujali tudi k pitju vode.

Z otroki smo skoraj vsak dan v naravi, s katero smo zelo povezani. Kadar smo zunaj, smo zelo dobri opazovalci. Veliko se pogovarjamo o tem, kaj vidimo v naravi, kaj se dogaja in kako lahko mi pripomoremo k ohranjanju njene lepote. Z otroki smo tudi raziskovali vpliv človeka na onesnaževanje in uničenje le-te. Ker verjamemo, da smo odrasli otrokom vzor, smo velikokrat med sprehodom pobirali smeti in jih odnesli v koš. Ob tem smo se seveda pogovarjali, da smeti spadajo v koš in ne na travnik. Da so otroci pomen varovanja narave razumeli, smo videli, ko so nas tudi sami pričeli opozarjat na odvržene odpadke.

V vrtcu se ves čas trudimo ozaveščat otroke o pomenu zdravja in predvsem o tem, kaj lahko sami storimo, da ostanemo zdravi.

Letošnje, nekoliko drugačno šolsko/vrtčevsko leto je za nami. Kaj nam bo prineslo novo še ne vemo. Želimo pa si, da bo čimbolj zdravo.

 

Vzgojiteljice