Mineva že tretji teden, ko smo zaradi epidemije korona virusa zapustili naš vrtec in se skupaj znašli v situaciji, ki je za vse nas nekaj povsem novega. Življenje nam v teh negotovih časih postavlja razne ovire, ki jih bomo premagali in iz tega odšli še močnejši. Nikoli si nismo predstavljale, da nam lahko nekaj takega kot je virus, prekine našo vsakdanjo rutino v vrtcu.

Vzgojiteljice v vrtcu že pogrešamo naše korenjake. Z njimi še nismo odigrale vseh načrtovanih iger, nismo še šli v šolo v naravi, kjer bi se naučili samostojnosti, nismo še imeli nastopa ob materinskem dnevu, kjer bi vam pokazali, kaj vse že znamo… Marsikaj še nismo, a zagotovo še bomo. Morda ne letošnje šolsko leto, zagotovo pa v naslednjih letih.

Na žalost so se nastali situaciji ponekod pridružile tudi socialno – ekonomske stiske, negotovost, strahovi in tesnobe, ki odraslim, predvsem pa otrokom predstavljajo nekaj, s čimer se do sedaj niso srečevali. Prisluhnite otroku, mu povejte, da ga razumete in se z njim o teh stvareh brez strahu in panike pogovarjajte.

Dragi starši, ravno ta izkušnja nas uči  da sta v življenju najpomembnejši vrednoti zdravje in družina.  Če bomo zdravi, bomo vsemu kos in vaši malčki se bodo lahko še marsičesa naučili in tudi velikokrat nastopali. Prav tako pa je ta čas idealen za povezovanje družine. V vsakdanjem tempu, ki ga prinaša življenje, velikokrat zmanjkuje časa za igro in pogovore z otroki. Zdaj lahko izkoristite idealno priložnost in se še bolj povežete z njimi, si vzamete čas za razne družabne igre, igre z žogo, pogovore, pripovedovanje pravljic in ustvarjanje. Zdaj imate čas, da opazujeta otroka in spoznavate kaj ga zanima, osrečuje, veseli…. Otroci naj vam pomagajo pri vsakdanjih opravilih na vrtu, pri kuhanju, peki.

Upamo, da nam bo to obdobje dalo nek nov, pozitiven pogled na svet, ki smo ga že skoraj pozabili. Vsi skupaj ugotavljamo, da z denarjem ne moremo kupiti najpomembnejših stvari v življenju in da nas ne osrečujejo drage igrače, potovanja, oblačila in dobri avtomobili. Osrečujejo nas majhne stvari, katerim smo v preteklosti dajali premalo pozornosti. To so lepi trenutki, polni smeha, veselja, pozornosti in povezanosti. Želimo vam veliko takšnih trenutkov.

Torej dragi starši bodimo potrpežljivi in upoštevajmo ukrepe, da nam bo s skupnimi močmi uspelo čimprej zajeziti epidemijo.

Lepo vas pozdravljamo in komaj čakamo, da se čimprej spet vidimo v vrtcu.

Strokovne delavke vrtcev Najdihojca in Pikapolonica.

ZA NAŠE MALČKE PRILAGAMO ŠE NEKAJ PRAVLJIC IN UGANK:

UGANKE ANJE ŠTEFAN

Anja Štefan bere pravljico Bobek in zlate kokoši

Anja Štefan bere pravljico Čmrlj in piščalka

Anja Štefan bere pravljico Medved